Meteen naar de inhoud
Home » Therapie hoe werkt dat? » EMDR Therapie

EMDR Therapie

EMDR therapie is bekend doordat huisartsen je voor traumaverwerking doorverwijzen naar EMDR therapeuten. Je ziet een trend dat veel psychologen en andere therapeuten een aantal cursusdagen EMDR bijscholing volgen om vervolgens dit vak ook uit te oefenen. Mijn overtuiging is dat het met wortel en tak uitroeien van een traumatische ervaring het jarenlange proces van het aantrekken van levensgebeurtenissen welke je op hartzeer wijzen pas echt stopt. Geen noodzaak meer om met behulp van mentale handvaten goed of beter met situaties om te leren gaan.

In die zin is de EMDR aanpak een quick fix om de scherpe kantjes van je trauma er vanaf te halen, zodat je snel het leven weer op kan pakken. Kies voor een betere aanvliegroute mits je persoonlijke of spirituele ontwikkeling belangrijk vindt. Bij EMDR therapie blijft er een energielek actief, waardoor jouw lichtbol qua liefde niet verder kan uitzetten. Je hebt minder last van de triggers.

Samengevat: EMDR therapie nadelen zijn : onderdrukt slechts de gevolgen van een trauma, bestrijd de symptomen op mentale manier en blokkeert spirituele groei. En bij zeer zware trauma’s werkt het niet afdoende en wordt de wortel en tak aanpak lastiger door de reeds aangebrachte omleiding in de hersenen.

EMDR therapie betekenis

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Afgekort dus EMDR. Blijf je gevolgen onderhouden van een traumatische gebeurtenis dan is dit de meest populaire therapievorm. Dit kan zijn als gevolg van een fysiek ongeluk of een nare emotionele zeer schokkende ervaring. Een combinatie kan ook. Denk hierbij aan aanranding of seksueel misbruik. Is EMDR gevaarlijk? Wat zijn de nadelen?

EMDR therapie is 25 jaar geleden ontdekt door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro en werd omgevormd tot een complete therapeutische methode. Niet altijd de beste voor traumaverwerking. Er kleven 2 nadelen aan.

EMDR Therapie laat je weer schitteren. Je masker blijft helaas!
EMDR Therapie laat je weer schitteren. Je masker blijft helaas!

Wanneer EMDR?

Na een traumatische schokkende, pijnlijke en beangstigende gebeurtenis kan je vastzitten in de verwerking. De gebeurtenis is als het ware ingevroren in ijs. Het verdriet en de angstverwerking laat daardoor op zich wachten. Dit hartzeer trekt als een magneet levensgebeurtenissen aan welke je op de pijn wijzen. EMDR tracht via een omleiding dit proces te stoppen.

Je karakter wordt hierdoor zelfs gevormd. Onbewust reageer je allergisch op nieuwe gebeurtenissen welke met die oude ervaring in verband staan. Slachtoffers hebben vaak last van paniekaanvallen, hyperventilatie en obsessies. De EMDR therapie kiest ervoor om je met een zogenaamde Quick Fix (snelle oplossing) van klachten af te helpen. Hierdoor verdwijnen de allergische reacties bij plus minus 70% van de behandelde cliënten. Evenwel is de traumatische ervaring niet in de kern helemaal uit je systeem.  Om die reden kies ik een andere met wortel en tak uitroei aanpak een vorm van spirituele therapie.

Ook kan dit bij huwelijkstherapie of relatietherapie van belang zijn voor beiden partners. Met paranormale therapie kan een medium helpen met kijken naar de zwangerschap en eerste 7 levensjaren. En indien nodig ook bij ouders en grootouders. Tachtig procent van de volwassenen is alles vergeten of heeft delen van geheugen van pijnlijke gebeurtenissen geblokt. Samenvattend EMD Therapie kent haar beperkingen. Welke vorm van therapie je ook kiest het blijft belangrijk om spiritueel te ontwaken.

spiritueel ontwaken
Spiritueel Ontwaken

EMDR therapie nadelen?

Wanneer kies je niet voor deze vorm van therapie? Als je voor persoonlijke ontwikkeling wilt kiezen in de toekomst en het probleem met wortel en tak wilt uitroeien. Hierdoor komen nieuwe levensgebeurtenissen die je oud verdriet triggeren niet meer op je af. Na EMDR komen ze nog op je af en leer je er slechts anders mee om te gaan. Dit zijn de 2 grootste nadelen.

Wanneer is EMDR therapie gevaarlijk?

De therapie is gevaarlijk indien er sprake is van een zeer zwaar trauma bijvoorbeeld door geweld. Ook indien je een zeer complex trauma op seksueel gebied hebt ervaren of als je daar nog aan twijfelt. Kies voor energetische therapie en voor traumaverwerking met genezend een medium. Ook als je bij de 30% – 40%  van cliënten hoort waar het niet hielp.

Schokkende gebeurtenissen

Verschillende schokkende gebeurtenissen kunnen tot verwerkingsproblemen leiden. Als je bijvoorbeeld slachtoffer bent van:

 • een natuurramp
 • een ongeluk
 • ernstige chronische ziekte
 • diefstal of een gewelddadige overval
 • verkrachting, aanranding of seksueel misbruik
 • een oorlogsmisdaad of situatie
 • een uitslaande brand

Andere schokkende rouwverdriet afscheid nemen gebeurtenissen:

 • vaste baan verlies
 • Verlies van een geliefde door een scheiding
 • verlies van autonomie door een ziekte of bewindvoering

EMDR Therapie – de omleiding – en Energetische Therapie – de met wortel en tak methode zijn er beiden op gericht je hiermee te helpen. Dus de intentie van alle therapeuten is dezelfde!

Klachten of symptomen van ziektebeelden voor therapie

Na een schokkende gebeurtenis kan je last van verschillende klachten hebben. EMDR therapie en Spirituele Therapie kunnen helpen bij:

 • slechte herinneringen aan het oude moment.
 • herbeleven (het gevoel dat het keer op keer gebeurt).
 • vermijd situaties die verband houden met de oude gebeurtenis.
 • meer geïrriteerd of korte lont een vorm van boosheid.
 • schaamte, gevoel van deels eigen schuld of een negatief zelfbeeld.
 • beetje down en somber qua stemming.
 • concentratieproblemen met leren en plannen.
 • slaapproblemen en inslaap problemen
 • angsten, paniek, zorgen, angst en hypochondrie.
 • last van obsessies en verslavingen.
 • stress, verhoogde waakzaamheid en druk op zenuwstelsel

Samenvatting Therapie vorm

EMDR als je snel een oplossing wilt om er mee om te leren gaan. Energetische therapie als je het zielsverdriet met wortel en tak wilt uitroeien en de twee nadelen niet voor lief wilt nemen. Als persoonlijke ontwikkeling niet van belang is, probeer je eerst elders EMDR therapie !